Gå direkt till innehåll
Rätt belysning på väghållningsfordon – avgörande för trafiksäkerheten
Rätt belysning på väghållningsfordon – avgörande för trafiksäkerheten

Pressmeddelande -

Se upp för väghållningsfordon i vinter – mörk olycksstatistik

Rätt varningsljus på vinterväghållningsfordon kan vara avgörande. Trafikverket misstänker ett betydande mörkertal med personolyckor knutna till dessa fordon. Försämrad sikt på grund av snörök är en av orsakerna till att trafikanterna inte upptäckt fordonet i tid.

Perioden med vinterväglag är inledd. Väghållningsfordon som sandar, plogar och saltar kan vara svåra att upptäcka, även i dagsljus. Vi vet lite om olyckor kopplade till dessa fordon, eftersom det statistiska underlaget saknas. Under åren 2003 till 2009 inträffade det 190 olyckor med personskador kopplade till vinterväghållningsfordon – men Trafikverket misstänker att mörkertalet är stort. 

Precis som vid trafikolyckor i samband med vägarbeten är det främst trafikanterna som skadats. I flera av olyckorna som rapporterats har trafikanterna inte sett plogbilen och dess belysning på grund av den snörök som bildats bakom och bredvid fordonet. 

– Många olyckor sker troligen helt i onödan. Det finns otroligt många bra alternativ med varningsljus, för både vägarbetaren och trafikantens fordon som ökar säkerheten, säger Johan Carlos, VD på Strands Fordonskomponenter AB.

Det orangea skenet från varningsljus påkallar effektivt uppmärksamheten när sikten är dålig, exempelvis genom snörök. Roterande varningsljus, blixtljusramper och portabla synkroniseringsbara blixtljus att placera längs vägen vid behov, är några exempel på belysning för ökad säkerhet längs vägarna.

– Vår ploglampa med värmelins är ett bra exempel på ny teknik som bidrar till ökad säkerhet. Den smälter effektivt bort snö och isbildning på lampan, vilket gör att ljuseffekten bibehålls och det är lättare blir upptäckt, förklarar Johan Carlos.

-----

Läs mer om Strands Lighting Division här

------

För mer information, kontakta: 
Lovisa Strand, lovisa@strands.se, 0320-450 462

------

Källa: trafikverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Strands fordonskomponenter AB har Europas snabbast växande varumärken inom fordonsbelysning. Högsta kvalitet till ett pris som gör produkterna tillgängliga för alla. Strands varumärken säljs över hela Europa och i stora delar av världen. Målet är att bli det ledande handelshuset inom branschen med marknadens bästa och mest omtyckta varumärken. Tack vare Strands unika historia av att förändra marknaden erbjuds produkter och kunskap som ingen av våra konkurrenter klarar av. www.strands.se

Presskontakt

Matilda Artursson

Matilda Artursson

Presskontakt Marknadskoordinator +46(0)320-450 440
Lovisa Strand

Lovisa Strand

Presskontakt Marknadsföring +46 (0)709 98 20 45

Relaterade nyheter