Gå direkt till innehåll
Fritsla LED extraljus från Strands Lighting Division (art. nr. 270905)
Fritsla LED extraljus från Strands Lighting Division (art. nr. 270905)

Pressmeddelande -

Norge gör som Sverige – ändrar till flexibla regler för fordonsbelysning

Nya efterlängtade regler i höstmörkret. För att öka trafiksäkerheten får Norge nu likvärdiga belysningsmöjligheter på fordon som i Sverige.

Lika mörka och lika långa vintrar. Trots det har reglerna för användning av belysning på bilar sett olika ut mellan grannländerna Sverige och Norge. Från måndagen den 1 oktober förändras reglerna i Norge och går mot de svenska, mer flexibla bestämmelserna. Det är nu tillåtet att montera ett fritt antal extraljus (tidigare var kravet högst fyra extraljus), utan krav på maximal ljusstyrka. Kravet att montera extraljusen i par är också borttaget.

– Det är mycket positivt att Finland, Norge och Sverige nu har samma flexibilitet. Vi delar ett mycket mörkt klimat under stora delar av året. Möjligheten till bättre belysning ökar säkerheten på våra vägar, säger Johan Carlos VD på Strands Fordonskomponenter AB. 

De senaste åren har påtryckningarna från allmänheten ökat – många efterfrågade en förändring i bestämmelserna. Därför har regeringen nu ändrat regelverket för både lätta och tunga bilar. Jon Georg Dale, transportminister i Norge, har i ett uttalande tidigare förklarat:

"I Norge har vi långa och mörka vintrar. Eftersom moderna extraljus ger mycket bättre effekt än tidigare, blir övergången hel- till halvljus inte så krävande för förarens syn. Därför öppnar vi upp för att tillåta mer belysning som kan bidra till att göra trafikanter och djur mer synliga i mörkret."

-------

För mer information:

Matilda Artursson, Presskontakt, Strands, tfn: +46(0)320-450 440, matilda@strands.se

-------

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Strands fordonskomponenter AB har Europas snabbast växande varumärken inom fordonsbelysning. Högsta kvalitet till ett pris som gör produkterna tillgängliga för alla. Strands varumärken säljs över hela Europa och i stora delar av världen. Målet är att bli det ledande handelshuset inom branschen med marknadens bästa och mest omtyckta varumärken. Tack vare Strands unika historia av att förändra marknaden erbjuds produkter och kunskap som ingen av våra konkurrenter klarar av. www.strands.se

Presskontakt

Matilda Artursson

Matilda Artursson

Presskontakt Marknadskoordinator 0320-450440
Moa Andrén

Moa Andrén

Presskontakt Presskontakt 0731537130

Relaterat innehåll